? ??????????????Miss Daisy? ????? ?? ???Rating: 4.4 (12 Ratings)??1 Grab Today. 17557 Total Grabs. ??????P
review?? | ??Get the Code?? ?? ?????On The Road Again? ????? ?? ???Rating: 5.0 (2 Ratings)??0 Grabs Today. 599 Total Grabs. ??????Preview?? | ??Get the Code?? ?? ???????Don't Fade Aw BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS ?

Tuesday, May 20, 2014

AH BEAUTY

AH BEAUTY terdiri dari:
1 FACIAL SOAP
1 NIGHT CREAM
1 DAY CREAM

FACIAL SOAP AH BEAUTY membantu membersih wajah dari kotoran dan minyak serta sebum yang terhasil dari aktiviti seharian. kandungan facial soap AH BEAUTY terdiri dari rumpai laut gred AAA, aloevera, minyak kelapa dara, glutathione dan juga soap base. kulit akan rasa lembab dan bersih selepas penggunaan.

NIGHT CREAM AH BEAUTY membantu mencerahkan kulit serta memperbaharui sel kulit mati seawal 2minggu penggunaan tanpa sebarang penglupasan. hampir 90% kandungan NIGHT CREAM AH BEAUTY mengandungi ekstrak rumpai laut yang berkualiti tinggi, glutathione, vitamin ace, gliserin, minyak kelapa dara, aloevera, dan juga gam lebah. warna krim malam akan berubah-ubah mengikut warna rumpai laut. kadang-kadang cerah dan adakala nya gelap sedikit. tetapi khasiat nya tetap sama. penggunaan krim malam AH BEAUTY tidak memedihkan kulit, jerawat dan jeragat cepat kecut. hasilnya, kulit anda yang kusam akan menjadi cerah berseri- seri tanpa penglupasan, kulit menjadi gebu dan kenyal seperti kulit bayi, halus dan segar tanpa sebarang cela atau jerawat, parut-parut akan pudar( ambil sedikit masa bagi parut hitam), ia boleh digunakan juga untuk mengubati kurap, ruam, cacar air dan juga kudis. boleh di sapu pada kanak-kanak.

DAY CREAM AH BEAUTY membantuk mengawal pigmentasi dan merawat jerawat serta menghilangkan parut jerawat. kandungan DAY CREAM AH BEAUTY mengandungi kojic acid (untuk menghilangkan pigmentasi), licorice extract (merawat pigmentasi), octyl P (penghalang uv), ekstrak rumpai laut serta minyak argan.
Hasil pemakaian DAY CREAM AH BEAUTY membantu anda melembabkan dan menyegarkan kulit wajar serta menghilangkan parut jerawat dan jeragat. Hasilnya kulit menjadi licin dan cerah tanpa memakai bedak.... kulit rasa bebas dan ringan.

  BERMINAT NK CUBE?
TEXT OR WHATSAPP 012-7276417

Wednesday, February 23, 2011

senyum...

Senyum senyum senyum
Senyum senyum

Verse
 
Kacak luar
Kacak dalam
Kacak dengar sini
Kalau saya senyum
Awak mesti senyum sekali
Kalau kita senyum
Semua orang berjangkit
Bila semua orang senyum
Dunia tiada penyakit

Chorus
 
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
Tak perlu kata apa-apa
Senyum
tak perlu kata apa-apa

Akhirnya sempurna tiga album pertama
Bunyi macam koleksi hits terbaik orang lama
Dah ku kata ku takkan henti sampai tua bangka
Kalau habis abjad aku rap dengan angka
Satu dua tiga anugerah diterima
Oh itu tahun lepas tahun ini cuma dua
Tersenyum tiap kali kalah dengan Nurhaliza
Ditertawakan oleh anakku Inca Medina
Oh Inca Medina orang secantik nama
Cantik luar cantik dalam cantik macam mama
Hati macam grandmanya anginnya macam papa
Kalau dah merajuk nampak muncung sampai sana
Sebelum jadi drama dah tahu nak buat apa
Nyanyi balik lagu ayat lama ayat mama
Wanita hari ini jaga sensitiviti
Kalau buah hati merajuk boleh cuba ayat ini
Ay cantik luar cantik dalam cantik dengar sini
Kalau cantik senyum cantik mesti cantik lagi
Senyum sikit nak tengok ada tak lesung pipit
Kalau tak ada pun aku masih mahu cubit

Ulang Verse
Ulang Chorus

Ay buai tinggi-tinggi sampai ke puncak awan
Dengan kumulus dan nimbus aku berkawan
Aku bukan rupawan aku bukan jutawan
Tapi aku punya satu senyuman yang menawan
Baru mukadimah nampak macam sudah tertawan
Dengar kata hati perasaan jangan dilawan
Kalau takut mula-mula kita boleh berkawan
Duduk dulu biar ku belanja kopi secawan
Apa rasa sentiasa jadi bahan perhatian
Apa rasa jadi cantik kacuk cina pakistan
Apa rasa jadi seksi suka tak diperhatikan
Apa rasanya terima bertubi-tubi puji-pujian
Tu boleh pun senyum cantiknya gigi
Sepuluh markah penuh seharusnya ku beri
Wanita hari ini harus pepandai puji
Kalau dia jual mahal boleh cuba lagu ini
Ay cantik luar cantik dalam cantik dengar sini
Kalau cantik senyum cantik mesti cantik lagi
Senyum sikit nak tengok ada tak lesung pipit
Kalau tak ada pun aku masih mahu cubit

Ulang Verse
Ulang Chorus
Ulang Verse

Senyum :)

Monday, July 26, 2010

lama tak update

huh..lama rasanya tak buka blog ni..lame sgt la...nk kte xde cerita byk je crita yg patut aku kongsikan tapi tulah..mase...lgpon bil brdband baru bayo ni..huhu...kes terbaru buat wedding card..berhempas pulas aku membuatnya..berjaya juga..design sendiri? ade la cikit2...ikut format org just tukar pic ape yg patut..nnti aku upload wedding card aku tuk korg sume..tp nantilah...slow2 org jawa kata..hakhakhak...

Friday, January 22, 2010

~adnan sempit~

rabu lalu aku menonton adnan sempit bersama teman-teman seperjuanganku di sini. mungkin kelakar kerana inilah kali pertama kami menonton wayang bersama kerana sepanjang 3tahun pengajian, kami tidak pernah menonton wayang bersama. inilah kali pertama. dengan kisah yang mencuit hati, menarik, menambahkan lagi keterujaan kami sebenarnya.


namun..dari segi penggunaan bahasanya aku rasa tidaklah terlalu bagus untuk tontonan kita sebagai rakyat malaysia. mungkin tujuannya adalah untuk menghiburkan penonton, tapi bukanlah dari segi bahasanya kalau ingin menghiburkan. bagi aku, jalan ceritanya sahaja sudah membuatkan aku dan temanku ketawa. sebagai pelajar bahasa melayu di ipta, aku rasa bahasa yang digunakan perlulah dibaiki lagi kerana percampuran bahasa dan penggunaan bahasa inggeris, serta bahasa selanga yang agak teruk mampu mencemarkan lagi keluhuran jati diri kita. 

semoga kita sebagai rakyat malaysia tidak mudah terikut-ikut dengan penggunaan bahasa yang digunakan. kerana hanya kita sahaja, rakyat malaysia, yang mampu mengubah tahap penguasaan kita dalam bertutur dengan menggunakan bahasa melayu..

sama-samalah kita perjuangkan bahasa ibunda dan bahasa kebangsaan kita...



~kerja untuk minggu ni~

lama sudah rasanya blog ni tidak di update kn?mmmm...tuannya sibuk sangat sampai sudah tidak punya masa untuk membaca blog sendiri. sepanjang bulan ni, bulan pertama memulakan kuliah aku terlalu sibuk dengan segala macam benda. pulang dari cameron tempoh hari aku kembali memulakan rutin harianku sebagai mahasiswi di ipta. tugasan untuk pelajar tahun akhir benar-benar menuntut kesabaran yang tersangat tinggi. aku kini sibuk dengan tugasan kuliah, pembentangan, ujian 1, dan yang paling penting projek final year aku. projek ilmiahku...

minggu sudah aku bertemu dengan penyeliaku, mujur dia membantuku, selesai sudah bahagian yang merunsingkan mindaku selama ini. alhamdulillah..kini aku dalam proses menyudahkan metodologi untuk kajian projek ilmiahku.. aku telah menggunakan teori stilistik. semoga aku mampu menyudahkan kerja-kerjaku dengan mudah..

esok, hari sabtu aku bercadang ingin ke perpustakaan negara. aku ingin menyudahkan metodologi kajianku kerana pada hari isnin 25 jan 2010 aku akan menghantarnya pada penyeliaku untuk disemak.semoga dia menerima hasil kerjaku yang bertungkus lumus aku sudahkan untuk sepanjang minggu ni.

malam tadi saja aku baru sudah menterjemahkan teks bahasa inggeris ke dalam bahasa melayu. mujur saja tugasan itu adalah berkumpulan, andai individu pinar juga biji mataku..hehe..terima kasih pada teman seangkatan denganku yati dan fiza.

cadangku hari ini aku mahu menyelesaikan segera tugasan 1 kuliah estetika dalam kesusasteraan. mengkaji teks hikayat seri kelantan dari sudut estetikanya. mencabar juga kerana ianya adalah prosa tradisional yang benar-benar menggugat keterbacaanku terhadap karya tersebut. aku sudah membuat sinopsisnya, hanya tinggal analisis teksnya sahaja...

semoga saja aku daya untuk menyudahkannya hari ini..insya Allah...

Tuesday, January 5, 2010

~cameron highlands~

rasanya dah terlalu lama tak masukkan apa-apa kisah dalam blog ni..nak bukak blog pun dah malas sekarang..asyik bukak facebook saja...maka oleh itu di sini ingin rasanya aku berkongsi kenangan indah aku sewaktu bercuti dengan my future family in law..hikhikhik...

keluarga bakal mentuaku..hehe
aku pegi cameron pada cuti new year baru-baru ni.1hb 1. 2010..aku pegi pagi hari jumaat dalam pukul 10 pagi. perjalanannya tidaklah mengambil masa yang lama. aku kira-kira adalah dalam tiga jam. namun kerana menanti keluarga lain belah future family in law, jadinya kami sampai dalam pukul 5 petang. sesuatu yang indah memandangkan aku tidak pernah ke cameron sebelum ini..
tea park

di sana kami menyewa sebuah apartment 3 bilik. luas dan sangat selesa, harganya pun tidaklah terlalu mahal. maka kami sekeluarga termasuk makcik dan pakcik sebelah future mother in law aku, duduk menginap di situ sehari semalan. aku tersangat teruja dengan keindahan flora dan fauna yang dapat aku lihat di sepanjang perjalanan ku ke sana. semakin sampai ke atas aku semakin terasa kedinginannya. malah aku meminta pada tunangku supaya tidak memasang penghawa dingin pada keretanya kerana aku ingin menghirup udara segar di sepanjang perjalananku ke cameron..

sweet memory at this time..

dia begitu memahami aku, kehendak aku dituruti sahaja. sememangnya aku rindukan suasana hutan yang menghijau dengan bunyi unggas yang menghiburkan. aku rindukan suasa itu. dulu time sekolah sering kali aku mengikuti perkhemahan dalam hutan. kerana itulah aku semakin minat dengan kehijauan hutan.. dah sememangnya juga aku suka warna hijau..hehehe...

besarkan kubis ni..

malam pertama aku merasakan kedinginan yang begitu menyucuk ke tulang. sangat sejuk di tambah cuaca mendung dan hujan yang turun.. tebal baju sejukku berserta stokin. semuanya bagi mengawal kedinginan di cameron highlands.. malam itu juga kami keluar berjalan-jalan sekitar tanah rata. memang indah pemandangan waktu malam, sempat juga aku membeli buah tangan untuk sahabat-sahabatku dan keluargaku di kampung. hampir jam 12malam barulah kami pulang ke tempat penginapan kami..

esoknya pengembaraan kami bermula, tea park, strawberry park, kebun bunga, ladang sayur-sayuran.. semuanya menjadi destinasi utama. kekaguman aku akan tanah rata yang cantik dan indah serta mempersonakan...puas aku berjalan dan menangkap gambar sebagai kenangan abadi di sini..

strawberry dan coklat

petang itu selesai semua tempat kami lawati kami pulang dengan harapan ingin kembali semula ke cameron baru menciptakan lagi kenangan yang terindah.. malah aku bercadang ingin pergi bersama keluarga sendiri pula..insya allah....sebelum pulang kami singgah di lata iskandar... memori terindah dalam hidupku...

                   
ada orang kata dalam facebook saya kanak2 strawberry..





nasib tak ada iguana purple..huhu

semuanya terlalu manis untukdi kenangkan...terlalu indah untuk tatapan, tiada ungkapan menggambarkan keseronokan dan kegembiraan....hmmmm...

Tuesday, December 29, 2009

~~pernah ada rasa cinta antara kita...~~

Pernah ada rasa cinta antara kita
kini tinggal kenangan
ingin ku lupakan semua tentang dirimu
namun tak lagi kan seperti dirimu
oh bintangku

jauh kau pergi meninggalkan diriku
di sini aku merindukan dirimu ooh
kini ku cuba mencari penggantimu
namun tak lagi kan seperti dirimu
Oh kekasih

sape pernah dengar lagu ni?bestkn?liriknya..melodinya..membuai perasaan..sedih pon ada..mmmm...

~sweet day is everyday, 3 more days is the very sweet day..~~

hari ini aku sedang menghitung hari.. lagi tiga hari ada kejutan buat aku. 
tak sabarnya nak tunggu lagi tiga hari tu.. 
lagi tiga hari tu tahun baru bukan? 
apalah kejutan untuk aku agaknya kan? 
tak apa, sabar..sabar..


my love

Monday, December 28, 2009

~hari pertama semester terakhir di UPM~

hari ni merupakan hari pertama aku melangkahkan kaki menuju dewan kuliah pada semester terakhir untuk ijazah sarjana muda aku di UPM. sudah ku jangkakan tugasan yang menanti. baru dua kelas aku masuk sudah berlonggok tugasan aku dapat. semoga semester ini aku mampu selesaikan tugasan dengan baik. selain tugasan aku juga ada banyak pembentangan dalam kelas, hampir setiap minggu rasanya. tapi inilah dunia kampus, tak akan lari dari tugasan, projek ilmiah, pembentangan, tutorial, peperiksaan. semuanya menjadi asam garam dalam kehidupan seorang mahasiswa..  ye,aku juga tersangat risaukan tentang final projek aku yang masih belum terusik. risau rasanya mahu bertemu dengan penyelia projek.

semester akhir ini juga aku ada perancangan mahu menyambung pengajian ke peringkat master, namun aku masih dalam dilema. mahu atau tidak, seandainya aku menyambung kembali pengajian bagaimana keluargaku di kampung? susah nak buat pilihan.nantilah, masih ada masa.

sebenarnya esok aku tak sabar nak ambil slip keputusan peperiksaan semester 5, tadi aku ada tengok kawan seangkatan aku yang sudah mengambil slip tersebut, dan ada catatan "kepujian dekan". upm ni nak capai dekan sakit. 3.75. tinggi bukan? hmmm... alhamdulillah kecemerlangan yang di nanti-nanti. ramai juga teman seperjuangan yang mendapat kepujian dekan ni... antaranya, norihan, maznah, rozana, irma, fairuz, rasanya ramai lagi tapi yang aku tahu itu sahaja. tahniah buat sahabat semua, aku tahu kalian mampu buat yang terbaik.

semoga hari esok adalah hari terbaikku..aminnn...


tiada kaitan dengan entry. hanya kerana aku merindui anak buah kesayanganku ini..huahuahua..

Tuesday, December 22, 2009

~menu tengahari ni~

hari ni aku nak bakar ikan..ala tengah bakar pon sekarang...hehehe...dah lama sangat tak bakar ikan, dari masuk  sem ari tu, beli kat kedai tak sama dengan yang kita buat sendiri.. so bile buat sendiri ni rasa puas sangat.hehehe...

bahan-bahan untuk ikan bakar:

2 ekor ikan caru
halia
kunyit
cili kisar
bawang merah
bawang puteh
belacan sikit
garam secukup rasa

bahan tuk sambal asam:

air 1/2 cawan
1 sudu asam jawa
cili padi (hiris or tumbuk)
bawang merah
gula dan garam secukupnya

selamat mencuba..

Monday, December 21, 2009

~kisah lampu trafik kuning.....~

nak tau satu kisah?tadi aku hampir terjatuh di trafic light parit raja, ya, sebaik sahaja aku dan mak aku habis cuci mata di pasar parit raja pada setiap isnin dan khamis tu..mmmm...mujur juga time tu lampu merah. aku nak letakkan kedua-dua belah kaki aku kat jalanlah kononnya. tapi kaki aku yang sebelah kanan macam tersangkut gitu, ape lagi?menggelabahlah aku.mujur sangat-sangat tak jatuh. dahlah time tu aku bawak mak aku dengan anak buah aku sekali si mamal yang comel tu..mmmm...

tak dapat ku bayangkan seandainya aku terjatuh masa tu.. dahlah mak aku tu sakit ibu jarinya, dan semalam kaki mak aku terkena gerabak sawit. bengkak juga lah kaki mak aku tu..kesian mak aku...

sudahnya sekarang kaki aku sakit...agaknya terkehel kot...tak taulah, tengok la dua tiga hari lagi. kalau sakit berterusan aku nak pegi urut rumah kak senah..hehehe...

satu kisah semasa di trafic light juga:

aku excident. fuhh..berkecai motor aku mase tu.. yang peliknya kereta yang aku langgar sikit pun tak rosak,calar pun sikit aje...pelik memang pelik. so apa agaknya yang aku langgar ye?huhuhu

kisah excident tu adalah semasa aku dalam tingkatan 6 rendah. mase tu trial stpm tuk pelajar 6 atas, aku mase tu dah kelam kabut nak ke sekolah yang jauhnya dalam 30minit perjalanan... jam sudah menunjukkan pukul 720 pagi. ape lagi? aku pun pecutlah, kononnya nak langgarlah lampu kuning. sekali orang depan berenti da.. berentamlah aku dengan kereta depan aku tu..huhuhuhu...

aku siap pejam mata, aku ni hidup lagi ke tak yerk?hehehe lawak pun ada. tulah kenangan aku. sejak dari tu aku semacam fobia dengan lampu trafik warna kuning..muahahahahaha.....

Sunday, December 20, 2009

~terfikir sejenak~

pagi yang indah ini aku mulakan dengan ucapan kesyukuran kerana masih lagi bernafas di bumi Allah ini, tapi aku secara tiba-tiba seusai solat subuh hatiku dirundung rasa semacam. (hehehe..saspen) bagai ada sesuatu yang tidak kena, ye..yang sebenarnya aku teringatkan teman seangkatan denganku di upm, gedung ilmuku.

mungkin aku yang bersalah kerana menyakiti hatinya, tapi aku rasa tentu aku bersebab untuk membuatnya sakit hati atau dengan kata lainnya aku marah dengan dia. entahlah..perwatakan setiap orang adalah berlainan. aku sebenarnya sudah pun memohon kemaafan darinya, tapi tak mengapalah andainya maaf aku ni tidak diterima, aku sedar kesalahan aku, tapi mengapa dia tidak mampu untuk menilai kesalahannya terhadapku? mengapa dia hanya memandang kebenaran pada dirinya?

aku tidak berkira sebenarnya, tapi kadang-kadang caranya melampau dan membuatkan aku terasa hati.. entahlah, kejap lagi mula semester baru, moga aku tabah hadapi manusia sepertinya di bumi upm nanti...buat teman...aku minta maaf andainya aku yang bersalah....

Saturday, December 19, 2009

~salahkah aku?~

bersalahkah aku seandainya sekarang ni aku mengingati bekas teman lelakiku yang dulu? padahal aku kini sudah bertunang dengan seorang lelaki yang sayangkan aku, yang cintakan aku, yang mengasihi aku, yang menerima aku seadanya, rasanya bekas teman lelakiku dulu tidak sepenuhnya begitu padaku.

dek kerana terlalu percayakannya aku telah dipermainkan..entahlah..sedih tapi nak buat camne..tapi syukur aku kini bahagia dengan insan yang benar-benar menyayangi aku sepenuhnya, seadanya...alhamdulillah...

Friday, December 18, 2009

~sekadar...~

semalam aku terlalu bersyukur dengan kurniaan yang telah allah berikan pada diriku... Allah telah memanjangkan usiaku untuk aku dapat sekali lagi menyambut 1 muharam. alhamdulillah...

Monday, December 14, 2009

salahkah aku

panas aje aku hari ni...tah kenapa dengan dia hari ni... semua yang aku buat semua salah... aku tak paham la dengan kehendak lelaki ni.. cemburunya melampau-lampau. mujur kuasa talak tak ada kat tangan aku, kalau kat tangan aku dah lama aku ceraikan dia talak 9 (nombor febrate aku)..huahahaha...

hari ni seharian tak ada kabar berita sekali muncul diserangnya aku dengan sejuta persoalan. aku baru je guna panggilan 'saya' dan 'awak' dah melenting kata bukan-bukan. selalunya aku panggil dia dengan panggilan manje la kan. tapi tadi saje je aku nak tukar mood (mood zaman mula-mula kenal) alih-alih jadi gini. adui... tension...tension...

la ni sampai sekarang dia still guna 'saya' 'awak', hai lah..masalah..masalah... katanya tadi dia terasa hati,, hello.. perkataan 'saya' 'awak' tu mampu buat orang terasa hati ke? pikir-pikirkan la.. aku dah malas nak layan... buat gaduh je..aku tak suka nak gaduh-gaduh, tapi bila di katanya aku yang mulakan aku iyakan ajelah, redha ajelah, sabar ajelah....

Sunday, December 13, 2009

rindu kamu




comelnya korang...cik anim rindu sangat ngn korang ni...

malam ini ku sendiri...tak ada yang menemani...huhuhuhu...aku sebenarnya rindukan anak-anak buah aku yang tersayang...yelah dah lama tak jumpe dengan mereka.. tadi baru sms dengan ibu mereka merangkap kakak aku..huhuhu.....katanya esok pagi nak datang..huaaaa...terubatlah rinduku pada mu wahai anak-anak buahku yang tersayang....

sebenarnya aku ni dah lama tak buli budak..hehehe..tu yang bosan je duduk kat rumah ni... tak ada budak-budak yang nak dilayan bermain, nyakat, dan buli membuli... dah perwatakan aku yang suka dengan budak-budak, nak buat macam mana, ye tak? huhuhu..tak sabar nak tunggu esok..siaplah mamal dan zura..cik anim nak buli korang... huahahaha...
muka pembuli kanak-kanak

bukit jugra

aku memang cintakan keindahan alam. kerana itu, pada jumaat lalu aku telah ke bukit jugra untuk melihat keindahan alam dari bukit tersebut. pertama kali melangkahkan kaki ke puncak jugra aku kagum dengan keindahannya. 





aku, tunangku dan zaim

 




~~buat kek dengan bakal mertua.~~


menarik bukan? inilah kek yang telah aku buat bersama-sama dengan bakal mak mertua aku di banting pada hari rabu lalu.. sedap sangat. kalau mampu aku gambarkan rasanya pada kalian...hehehe...

menurut bakal mertuaku kek ini adalah kek pelangi.. seceria warnanya begitulah perasaanku pada waktu kami membuatnya... taklah susah sangat hendak membuatnya. aku ni tidaklah pandai dalam membuat kek-kek ni, tapi aku masih sanggup untuk mempelajarinya, bakal mak mertuaku juga tidak lokek untuk berkongsi resepi keknya.

selain kek pelangi aku turut membantunya membuat kek coklat. ya, kek coklat kegemaranku. aku sangat-sangat suka kek coklat. tak tahulah mengapa, yang pasti adik lelakiku turut menyukai kek coklat tersebut. tak sampai sehari kek coklat yang aku buat bersama bakal mertuaku habis dimakan oleh adikku. terkejut juga. tapi dah sememangnya untuk dimakan...keknya pun sedap. membuatnya juga tidak rumit. tidak menggunakan pelanta sebaliknya menggunakan secawan minyak masak sahaja.



sebelah kek coklat tu adalah kek zebra. sedap juga. rasanya sama seperti kek pelangi. kek pelangi hanya ditambah dengan pewarna merah dan hijau..

aku juga turut mempelajari cara memasak rendang. wah..rendangnya enak sekali. makan dengan pulut... wow mantap..hehehe..cayalah, mak mertua aku memang pandai masak..apa sahaja yang mama masak memang sedap. rugi tak tambah. sebab tu aku makin montel. kuat makan, dah mama masak sedap sangat...


Saturday, December 12, 2009

kejayaanku hari ini kesukaranku di masa lalu

sudah terlalu lama rasanya aku tidak menulis sebarang catatan dalam blog ini. bukan sengaja atau tiada cerita tetapi aku sibuk dengan hal aku sendiri. malas ingin mencatat sebenarnya...:-p. ingin aku berkongsi sedikit kegembiraan untuk catatan pada kali ini. semalam aku baru sahaja melihat keputusan peperiksaan untuk sem 1 sesi 2009/2010. alhamdulillah...aku berjaya mencapai target aku dan aku berjaya melepasi sasaran aku. syukur sangat-sangat kehadrat illahi atas rezeki yang dilimpahkan.

seminggu sebelum keputusan peperiksaan diumumkan aku telah bermimpi tentang mimpi yang tak pernah henti aku mimpikan. mimpinya adalah mimpi menaiki tangga. aku sering kali gagal untuk menaiki tangga untuk sampai ke puncak walau berkali-kali aku cuba. sehingga akhirnya aku tersedar dari mimpi aku berpeluh-peluh, seakan-akan aku benar-benar sukar untuk menaiki tangga tersebut. namun mimpi yang baru aku lalui tentang menaiki tangga, aku berjaya naik dengan mudah sekali. sangat mudah. mungkin inilah tafsiran pada mimpi yang aku alami, aku berjaya mencapai sasaran ku, malah melebihi dari sasaranku, alhamdulillah...

pernah aku kongsikan mimpiku ini dengan insan terhampir denganku, mak aku sendiri. kata mak, mimpi tu bermaksud aku belum boleh berjaya lagi, kena berusaha kuat lagi. hadapi segala rintangan dengan hati yang ikhlas, jangan mengeluh, jangan mengalah, teruskan perjalanan walau banyak halangan yang merintangi perjalanan itu. ya, aku akui hakikat itu.. mungkin juga kejayaan ku kali ini adalah berkat doa semua insan terhampir denganku, mak, tunang, bakal mak mertua dan semua insan yang rapat denganku.

Thursday, December 3, 2009

kursus perkahwinan

sabtu dan ahad ni aku akan mengikuti kursus perkahwinan di putrajaya. awal betul aku pergi kursus perkahwinan ni kan?tak apalah persediaan awal. nanti tidaklah kelam kabut sangat, kan? lagipun cepat atau lambat tidaklah penting sangat. yang penting mengikutinya untuk menambahkan ilmu pengetahuan.

aku akan mengikuti kursus perkahwinan ini di kompleks kejiranan presint 16, berdekatan dengan alamanda. aku akan pergi bersama tunang aku yang tercinta.kehkeh...

semoga aku boleh menjalani kursus tersebut tanpa sebarang gangguan...
insya ALLAH.....

culik II

hehehe..entry ini adalah sambungan dari entry lepas tentang penculikan... paginya seperti biasa aku dengan sepupu aku yang banyak mulut itu, Haziq, bercerita itu dan ini. walau usianya baru menginjak 9 tahun tapi petah bercerita itu dan ini. kami bersama-sama menonton kartun yang di siarkan di televisyen. sempena cuti sekolah ni banyak la cerita kartun kan?so aku pun memang minat kartun, so layan ajelah...

pukul 930 pagi mama kepada Haziq menelefonku dengan suara yang cemas sekali;

mama Haziq: kakak anim semalam datang rumah ya?
aku: iye cik ana, kenapa?(pura-pura tidak tahu)
mama Haziq: ada Haziq tak time kakak anim datang?
aku: (dengan slumbernya) ada. kenapa?
mama Haziq: orangnya cik ana cari tak ada, rumah cik adi tak ada, rumah depan pun tak ada, biasanya kalau tidur rumah cik adi pagi-pagi dia balik. ni kok tak balik-balik. cik ana risau.
aku: (bagai mahu pecah perut aku ketawa. Haziq di sebelahku sudah menunjukkan isyarat supaya jangan memberitahu hal yang sebenarnya) ada kat sinilah cik ana....(dengan rase penuh bersalah)
mama Haziq: iye?ya Allah...takut cik ana Haziq kena culik...(lega)
aku: hehehehe.....memang kena culik pun...
mama Haziq: nakal kau ye anim...
aku: hahaha...

begitulah kisahnya..risau habis makcik aku. yang aku peliknya malam tu tak ada pulak dia call.agaknya dia ingat anaknya tidur rumah belakang (rumah cik adi)...tu yang makcik aku slumber aje..

kehkehkehkeh.... aku dah berjaya kenakah makcik aku...syoknyer!!!!

Monday, November 30, 2009

culik

petang tadi aku pegi rumah pakcik aku, adik mak aku. kononnya nak minta kelapa, sebab kat rumah dah tak ada kelapa. tapi datang-datang kat umah tu tak ada orang. ada anaknya sorang aje.. tunggu punya tunggu tak balik jugak makcik n pakcik aku ni, apa lagi aku ngn mak aku pun merancang untuk menculik anaknya yang ditinggalkan di rumah sendirian. dah la rumah kunci macam mana la nak masuk..kehkeh..mesti kelam kabut macik aku n pakcik aku mencari anaknya nanti. aku tinggal gelak aje...

budak tu pun sporting je..layan je rancangan aku n mak aku..hahaha...
tak sabar nak tunggu kisah selanjutnya... mesti kelam kabut punya lah...aku kompom...

Tuesday, November 24, 2009

bertunang

kisahnya bermula di awal tahun 2009, malam 1 januari aku dan tunangku berkenalan. atas khidmat seorang teman baik, kami berkawan.. lama-kelamaan hati mulai terpaut. tidak sampai 3 bulan aku dan tunangku rasmi sebagai pasangan kekasih. seperti pasangan lain kami bahagia,tiada halangan dari kedua belah keluarga, malah keluarganya begitu menyayangi aku.

sehinggalah meraka masuk meminang aku untuk anak lelakinya, pada 13hb. 6. 2009 setelah 6 bulan kami berkenalan aku rasmi menjadi tunangan orang.. alhamdulillah... semoga Allah permudahkan jodoh antara kami berdua. aminnn..

saat-saat terindah yang pernah aku lalui sepanjang hidupku...bahagia yang ku rasa ada di mana-mana. di sekeliling duniaku bunga-bunga cinta mekar indah, tiada ungkapan yang lebih bermakna yang dapat menandingi kebahagiaan dan keindahan dalam hidupku...kini aku menanti detik yang lebih bahagia dalam hidupku..hari pernikahanku..
kami sedang merancang tarikh yang sesuai untuk kami disatukan kelak. semoga tiada halangan yang akan datang menangguhkan hari bahagia kami nanti...


buat semua blogger...doakan kebahagiaan kami...

Sunday, November 22, 2009

penat

aku dah lama tidak menolong mak di kebun...pagi tadi mak masuk dalam bilik dan mengajak aku ke kebun, membantunya. pada mulanya aku agak berat juga mau pergi, memandangkan aku tidaklah selalu ada di rumah maka aku gagahkan kaki melangkah menemaninya di kebun, membantu sekadar yang aku mampu... dalam aku membantunya, aku sering menatap wajahnya.

tau apa yang aku lihat di wajahnya?

tiada terpancar sikit pun rasa kesal, letih, malas, malah aku lihat mak begitu bersemangat... aku kagum dengan mak aku, masih gagah mengerjakan kebun pusaka arwah nenek seluas 1 ekar. tidaklah luas mana, tapi jika di bandingkan dengan kudrat mak??mujurlah adik-adik aku yang berdua tu turut sama membantu, kalau tidak? mungkin kerana itu jugalah adik-adik ku tidak mahu belajar atau kerja jauh dari mak... baru ku tahu mengapa mereka menolak setiap kali aku menyuruh mereka sambung belajar atau kerja jauh yang lebih bagus..

masih segar di ingatan aku bicara adik bungsuku,
adik: aku nak duduk dengan mak, temankan mak, tolong mak... kau ajelah belajar jauh n kerja bagus. nanti dapat tolong mak lebih cikit kalau da berjaya. aku bukan pandai macam kau..

tuhan, baru ku sedar maksud adik ku kini... namun sekali lagi aku terkesima saat mak mengetahui aku berkawan dengan orang selangor... bukan membantah, tapi seakan kecewa kerana aku bakal berjauhan dengannya tidak lama lagi, lepas aku bertunang, mak seakan redha dengan segalanya.
mak: kalau mak sakit, kau jauh, tapi tak apalah, adik ada, kak nor pun ada...



tabahnya mak aku...mak..akak akan cuba lakukan yang terbaik untuk keluarga kita, untuk kehidupan kita, akak abis belajar nanti akak bantu mak sedayanya. nanti mak tak payahlah noreh, n buat kuih lagi, duk umah dan belai-belai saja bunga orked mak yang banyak tu..hehehe.. insya Allah...

Saturday, November 21, 2009

kad jemputan

hahahaha..jangan terkejut pembaca-pembaca...bukan kad jemputan aku ok..aku sekadar jadi kerani menulis nama pada kad jemputan sahaja...syok memang ayok, tapi penatnyer....satu-satu nama kena tulis..kesian kat makcik tu..tapi sebagai balasan aku telah dipelawa mengantar pengantin anaknya ke kedah..dapat org kedah katanya. berjalan sakan la aku ngn mak aku nanti...hikhik...

katanya 5hb 12 nanti... jadi tunggu keputusan rasmi sahaja la aku n mak aku ni...aku tak pernah lagi sampai ke kedah..perak da dampai da..tu pon kat manjung je..sebab pakcik aku ada kat sana. jadi dapatlah aku melepak sekejap kat sana...sekarang ke kedah.sapa tak nak pergi kan?hehehe..free pulak tu..bestnya...

kad jemputan yang aku duk isi namanya tadi lawa sangat.. nanti aku sempat aku uploadkan gambarnya..masih dalam hp lg...

line clear

akhirnya aku boleh membuka tenet di rumah aku sendiri..tu la, sebenarnya sebelum ni tak nak berusaha cari port yang baik..sekarang aku dah jumpa dah port baik punye..hikhik... pagi sabtu ni aku tak tau nak buat apa. semua kerja da aku siapkan, mengemas rumah, masak tengahari, jemur baju, kemas dapur, semuanya aku dah settlekan. dek kerana dah terlalu bosan maka aku pun mencuba untuk membuka tenet kat rumah, mula-mula memang payah, tapi lama-lama aku duk mencari-cari port paling strategik sekali dan aku pun bertemulah kawasannya..hahaha.






sambil online aku dengarlah radio..layan lagu-lagu jiwang kat muzik fm...syok gak..tenang je aku rasa sekarang..aman damai gitu..ekekeke...

sekarang mak aku lum balik dari menoreh lagi..so aku tak adalah kawan nak bersembang.tunggu sampai mak aku balik..kesian mak aku kan..tentu penat..tapi takpe..nanti dia balik mesti tenang sebab rumah da kemas, dapur da clear, aku punda siap masak. so dapatlah aku melapangkan sikit fikiran mak aku kan..alhamdulillah...ni jelah yang mampu aku lakukan untuk mak aku.. love you mak.. muaaahhhh...

Friday, November 20, 2009

20 sen

semalam aku jumpa sepupu kesayangan aku izzah...comelnya dia..rindu sangat aku padanya..tiada apa yang membahagiakan aku kat kampung selain menatap wajah-wajah insan kesayangan hamba...cewah...

si kecil izzah kini menginjak usia 5 tahun..semakin nakal, semakin pandai, semakin cerdik, semakin banyak cakap...semalam ada sahaja yang ingin di ceritakannya pada aku. antaranya cincin yang dibelinya di kedai yang berhampiran dengan rumahnya..katanya cincin tunang.. wawawa..lucunya..

izzah: kakak anim.. kakak anim, izzah ada cincin tunang tau..ingat kakak anim sorang aje ke yang                           ada..
aku: ye ke..tengok?
izzah menyerahkan cincinnya...
aku: wah...cantiknya..emas putih..wape ribu ni zah?
izzah: 20sen..
aku: wakakakakakakaka.....


inilah nurul izzah
adoiii aiiii..izah..izah... ada-ada ajelah ko ni kan...

adik aku

wawawa...setelah sekian lama menyepi hari ini aku mula nak meng update kan blog kesayangan aku ni...hehehe...alhamdulillah, syukur aku masih punya kesempatan untuk berblog lagi... kisah yang ingin aku kongsikan hari ini adalah kisah adik aku yang tengah amik SPM

sekarang ni dia tengah menduduki peperiksaan SPM. aku yang cuak dengan adik aku..adik aku ni bukanlah pandai sangat dalam pelajaran, so aku teramatlah risau dengan keadaan adik aku tu..tah lulus tah tidak...

pagi tadi dia ada class tambahan, hari ni dia kata tak ada paper katanya...aku tengok adik aku tu...tabahnya dia menghadapi paper spm ni..cool aje..tapi tak tau pulak hati dia macam mana kan? rupa-rupanyakan adik aku yang paling kecil ni dah semakin menginjak ke alam dewasa. dah besar rupanya adik aku ni.. dah 17tahun kan..

aku dari dulu sampai pagi tadi masih melihat dia sebagai adik kecil yang tak tahu apa-apa. pagi tadi barulah terbuka pintu hati aku ni untuk mengatakan bahawa adik aku dah semakin dewasa... banyak benda yang dia tanggung sendiri semenjak aku berada di universiti ni...segalanya di pendam sendiri. aku sebagai kakak jarang-jarang meluangkan masa bertanyakan masalahnya dalam pelajaran.. kesian adik aku ni...rasa macam tersisih aje..aku tengok dia pun macam semakin membawa diri...jauh dari famili...

kehidupannya diuruskan sendiri..kadang-kadang aku tengok memanglah aku sedih, tapi aku masih belum mampu membantunya. aku hanya mampu menasihatinya supaya menjawab peperiksaan dengan tenang, buat yang terbaik,..

muka baru bangun tidur..aku curi-curi..wakakaka...
buat adikku.... MUHAMMAD HUSAINI... buat yang terbaik dalam spm...akak doakan kau berjaya....insya Allah...akak akan sentiasa ada di belakang adik...menyokong setiap perjuangan adik... 

Thursday, November 12, 2009

suka sangat!!!!

alhamdulillah...
syukur sgt2..hari ni aku punya pernyataan masalah diterima sedikit walau tidak sepenuhnya..berita baik tu sebanarnya. kn? yelah sebelum ni asyik salah aje,asyik reject je... tukar tajuk la.mcm2 la.. cuma kata dr nik aku kene baiki lagi pernyataan masalah aku tu.. syok sgt..aku cume kene tambah2 lagi aku punya pernyataan masalah tu..hehehe..aku hepi sgt..

so nanti aku nak baiki semula dan aku akan hantar pada dr nik mayb naik sem nanti...semoga segalanya berjalan dengan lancar.

dan lagi satu penulis novel yang aku kaji tu pun teramat sudi utk membantu aku apa2 yang aku perlukan dlm menyiapkan projek aku tu..
alhamdulillah... syukur sgt2...

Tuesday, November 10, 2009

lelaki 81 tahun membunuh isterinya

aku tak paham dengan dunia sekarang. salah kit nak bunuh, geram kit nak tikam, tu tak campur lagi dengan kes bunuh bayi, buang bayi, tanam bayi..hailah..dunia..dunia...

pagi tadi aku bace paper, seorang lelaki berusia 81tahun telah menikam isterinya yang berusia 73 tahun disebabkan geram kerana si isteri meminta cerai darinya.. lagi berita: http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Tuesday/BeritaUtama/20091109233752/Article/index_html

agknya si suami ni tak sempat nak bunuh dirinya sendiri sebab org kmpung da tangkap dia. katanya "mai mati sama-sama" tu yg dia bunuh isterinya tetapi tak sempat nk bunuh dirinya sendiri...

tapi mungkin juga si suami ni ada sebabnya yang tersendiri kot... tapi perbuatannya adalah tersangat kejam. membunuh tu.. apalah nak jadi dengan dunia sekarang kan? dunia akhir zaman..jika dilihat tanda-tanda kiamat semakin banyak.. bila lagi la kita2 ni nak insaf... masya Allah...

Monday, November 9, 2009

komitmen

bagaimana lagi untuk aku ungkapkan rasa yang teramat bahagia ini? aku tahu dia masih menanti jawapan yang paling pasti dalam hidupnya. aku sendiri masih lagi sambil lewa. tidak memberikan komitmen yang sepenuhnya terhadap hubungan kami. adakah ini sebabnya kenapa dia sering bertanyakan keseriusan aku terhadap hubungan ini?

alasan yang sering aku berikan adalah aku masih belajar. adakah belajar itu masih releven untuk dijadikan sebagai alasan? katanya aku ini seperti ingin mempermainkan perasaannya. tapi sejujurnya aku teramat sayangkan dia. hidupku akan kosong tanpa kehadirannya.

aku hanya akan berkata biarlah takdir jadi penentu... katanya aku seperti berputus asa..mmmm...betul juga..tapi bagaimana lagi hendak aku ucapkan??

indah pada waktunya

kau lihat aku di sini seutuhnya
sendiri merasa bahagia keranamu
setelah air mata kehilangan dan juga kecewa
kini hanya satu yang ku percaya

kau membuatku bahagia
jika memang ini saatnya
mimpiku akan menjadi nyata
ku percaya kuatnya cinta
semua akan menjadi indah pada waktunya

hadirmu semangat jiwaku karenamu
kelembutan cintamu semua jawapan yang kudambakan
kini hanya satu yang ku percaya
kau membuatku bahagia

dan takkan ada kata-kata
jangan sembunyikan
perasaanmu saat ini

rumah mentua @ rumah sendiri

kalau aku da nikah ngn tunang aku kang aku nak duk umah sendiri ke umah mertua?

KENAPA nak duk umah sendiri?
KENAPA tak duk umah mertua?

adui..tak reti aku nak menjawabnya...
mana lagi elok?umah sendiri ke umah mertua?

happy

Hatiku rasa bahagia
Pabila kau bersama
Tiada gundah gulana
Merosak hati kita

Mari kita berganding dengan tangan
Jauhkan segala peperangan
Kita cipta irama
Di dalam melodinya
Kita nyanyi bersama

Lebih baik cinta daripada benci..
Lebih baik setia dari iri hati…
Menyanyi dan menari sesuka hati…
Janji kita!!………………….
Happy!!

Lebih baik cinta daripada benci..
Lebih baik setia dari iri hati…
Menyanyi dan menari sesuka hati…
Janji kita!!………………….
Happy!!

Hakikat dia sementara saja
Kembalikan ke waktunya

Sunday, November 8, 2009

3-1

yeah!!!!
akhirnya negeri sembilan monang jugak..tahniah2 buat pemain n.9..
to Shahurain Abu Samah, Hairuddin Omar dan Zaquan Adha Abdul Radzak atas jaringan yang membuatkan negeri menang 3-1.

buat kelantan, cuba lagi piala malaysia tahun depan..setelah 61 tahun
menanti akhirnya negeri sembilan berjaya menjuarai piala malaysia selepas menang kali pertama pada 1948..

apa2 pun tahniah buat n.9..

Saturday, November 7, 2009

TERUJA stadium bukit jalil

hari ni aku kuar ngn tunang aku. aku nak makan nasi kukus kat R&R awan besar kat hyway kesas... sedap tau makan nasi kukus kat situ. so nak ke kesas lalu la depan stadium bukit jalil, aku pulak jadi teruja nak masuk stadium nak tengok perlawanan bola sepak antara kelantan ngn n.9. nilah pengalaman aku yang pertama berdepan dengan suasana perlawanan bola sepak, final piala malaysia lagi!!teruja gile... tapi tunang aku tak suka tengok bola. so aku kempunan, lalu ajelah dpn stadium tu..huhuhuhu...

tak apalah yang penting aku dapat tengok macamana suasana penyokong2 bola sepak klntn n n.9 berasak-asak masuk dlm stadium... aku sgt teruja. teringin sgt nak masuk.. tapi apakan daya.. cuaca pun mcm tak mengizinkan aje.kan hujan petang td. tak apalah.. aku tengok dorang pon aku da cukup teruja...

teruja gilelah... bak tunang aku cakap, "syg dah sawan da ni.." aku gelak aje..sebab aku sgt teruja..pengalaman pertama tu. slalu aku tengok kat tv aje....

Friday, November 6, 2009

nak jadi macam mak...

aku nak jadi macam mak aku...
tabah hadapi dugaan hidup. walau halangan datang melintang pukang dia tetap tabah..

aku nak jadi macam mak aku...
kuat bekerja. mak aku ni setiap hari akan bangun pagi kul 4. lepas solat dia akan ke dapur untuk kemas dapur, masak untuk ayah and adik2 aku (kalau aku kat umah aku yang kena wat.)lepas tu wat sarapan. kul 6.30 pagi mak akan bersiap2 nak g noreh. balik kul 11 lebih cikit. balik2 je mak aku tadah air nak basuh baju. lpas solat zuhur kul 1.45 mak aku siap2 pulak nak g wat peyek umah jiran sebelah..kul 5.30 kadang2 kul 6 petang baru balik. lepas solat asar mak aku belek2 pokok orked kesayangannya.(rumah aku banyak gile pokok orked). malam tido.

aku nak jadi macam mak aku...
slumber aje. mak aku memang sempoi, kain berlubang sebab kene api rokok ayah aku pun mak aku slumber aje p kedai.. siap cakap "apa orang tu nak belikan baru?"
aku jawab,"ceh.."
mak senyum aje...

aku nak jadi macam mak aku...
"banker." adik beradik mak aku kalau tak ade duit mesti datang cari mak aku. pinjam duit. bukan cikit nak pinjam. kadang2 cecah beribu gak la..aku pon kalau tak de duit tepon mak.hehehe.. mak aku kije noreh tu pon kebun orang ngupah aje. wat kuih pun sebulan tak sampai seratus. jadi camne agaknya mak aku leh jadi banker?kompius2...balik nak tanya mak la...huhu..

aku nak jadi macam mak..
baik hati. mak aku tak penah pukul aku adik beradik. kata-kata yang lembut sebagai nasihat pada kami 4 beradik.

aku nak jadi macam mak aku...
sekolah tak tinggi tapi ilmunya banyak. mak aku sekolah sampai darjah 6 aje. tapi masalahnya aku ni da sampai upm. camne?

banyak lagi yang aku nak jadi macam mak aku...segala2nya aku nak macam mak aku. aku rasa mak aku begitu sempurna. ibu yang selayaknya jadi mak aku. terima kasih mak kerana lahirkan aku sebagai anak mak yang paling manje n nakal..hehehe...

cerewet

kenapa perempuan ni cerewet?
serba sebi cerewet.
itu tak kena
ini tak kena
itu salah
ini salah
ape kes???
kadang-kadang makan pun cerewet kn?pilih lauk, belek2 lauk, tgok lauk, pah tu baru la nak amik nasi, amik nasi pun kadang-kadang da bubuh keluarkan balik,masuk balik(dalam pinggan), kurangkan cikit, tambah lagi. hailah..
nak pakai baju p kuliah pun pilih kadang-kadang berjam-jam.
itu tak cantik.ini seksi. itu jarang, ini ketat. waaarrrggghhh...
macam-macam..
itu belum lagi rumah bersepah, pinggan tak basuh, ...
so apa komen orang pompuan tentang hal ni.
aku pun pompuan gak so komen aku...
"da tuhan jadikan pompuan cam ni, nak wat cam ne..ye tak??"

air free

best duk selangor...air free..tapi tadi aku baca paper tajuknya OPERASI POTONG AIR apa dah jadi...? disebabkan air free dan if kena byar pun tak banyak maka ramailah penduduk di sekitar selangor dan kuala lumpur yang tidak menjelaskan bil-bil tertunggak.. hailah...dah bagi free 20liter padu pun masih tak nak byar ke?alasan mereka bayaran yang sedikit dan tak berbaloi tunggu lama di pejabat pos….hmmm..apa kata orang selangor dan kuala lumpur tentang hal ni???

inilah sikap kitakan? dah bagi betis nak peha pulak.. sepatutnya bersyukurlah dengan apa yang kita dapat. tengok negeri lain ada dorang dapat mcm selangor dapat? fikir-fikirkanlah..

kisah aku.. :)

satu hari aku meminta pada Allah supaya memberikan aku panas mentari supaya, panas mentari itu dapat mengeringkan luka di hati aku. tapi Allah memberikan aku mendung yang tersangat gelap. guruh yang berdentum kuat memeranjatkan aku dari khayal yang panjang. hujan turun dengan lebatnya. tapi hujan lebat tu sekejap aje... selebihnya gerimis yang seumpama manik-manik mutiara yang turun dari langit.

aku terdiam, mengapa Allah menarik cahaya matahari yang aku inginkan? mengapa Allah memberikan aku mendung dan hujan? rupanya Allah itu lebih mengetahui Allah sangat pemurah, senja itu, Allah memberikan aku sejalur garis pelangi yang tersangat indah. Allah memberikan aku tujuh warna pelangi bagi mewarnai hidupku.. hidupku menjadi ceria, seceria warna pelangi.

sehingga kini warna pelangi itu masih indah dalam langit hidupku. semoga pelangi itu tidak akan hanya seketika datangnya. walau pada hakikatnya pelangi hadir hanya untuk seketika....

Wednesday, November 4, 2009

apa nak jadi?

lepas dah paper yang ke tiga. so ada lagi dua paper. jatuhnya pada hari khamis dan jumaat 12-13hb 11 2009. lama lagi tu..apa nak buat? siapkan assigment la pun kan..dah la tak siap-siap lagi. slumber aje aku ni..apa nak jadi ni?anim..anim..

so mulai sekarang aku nak buat kerja aku yang tak siap-siap tu..huhuhu.. harap-harap esok aku dah boleh submit dah assigment aku tu..

Tuesday, November 3, 2009

bahagia atas derita???

aku tahu bukan senang nak senang, tapi bukan susah gak nak susah kan? tapi aku bukanlah bergantung hidup cuma kalau dah ada yang sudi nak membantu tak kan aku nak tolak?orang kata rezeki masing-masing. dah bahagian aku dapat cam tu tak kan orang nak persoalkan?

tapi kenapa orang persoalkan?apa masalahnya?mmmm..hanya mereka yang berkenaan je yang tau kan? tak apalah asalkan aku tak ganggu mereka sudah. cuma... andainya kebahagiaan yang aku dapat ni buat orang lain berduka, aku mintak maaf.. aku rasa setakad ni aku belum lagi mencipta bahagia atas derita orang lain.

tentu sakit kalau bahagia yang tercipta itu adalah di atas penderitaan orang lain. kerana aku pernah merasainya dulu. cuma mungkin bahagia yang aku ada sekarang aku dah terciptakan derita pada seseorang. tapi aku dah mintak maaf dan orang tu pun dah maafkan dan dah jadi kawan aku sekarang. antara kami tiada lagi sengketa. dia pun dah boleh terima siapa aku.

jadi, persoalnya sekarang ada lagi ke mereka yang menderita atas bahagia yang aku cipta?bukankah sepatut mereka turut tumpang bahagia melihat aku bahagia? entahlah.. aku pun tak tau...

Saturday, October 31, 2009

terlerai sudah.....

aku sekarang ni kat kampung. lepas dah rindu aku pada mak aku yang tersayang. rindu pada anak-anak buah pun terlerai sudah. begitu juga dengan rinduku pada sepupu-sepupu ku... aku jumpe dorang semalam. rasanya tak nak aku lepaskan pelukan mereka padaku. tapi apakan daya aku..

esok mungkin aku balik upm semula. tengok keadaan jugak. tapi aku sangat bahagia di sini. bersama insan-insan yang tersayang dan tercinta. rasa macam tak nak balik. tak apalah..lagi dua minggu final nak abis. abis je final aku nak bawa mak adik n akak aku jalan-jalan kl. dorang kata dorang nak jemput aku kat upm. bahagianya. tak yanglah aku balik nek bus kan..kan..kan..

malam tadi aku jumpe sepupu n anak buah aku kat umah pakcik aku. bukan main suka dorang tengok aku datang merempit dgn anak buah aku si mamal tu. si izzah pun sampai tak cukup mulut nak bercerita tentang sekolahnya pada aku. sekolah pasti. tumpang aje pun. katanya dia tengah periksa. bila aku tanya kat mak dia, mak dia kata tak pun, dia yang nakal. sebabnya bagi jawapan kat budak lain yang tengah jawab exam. nakal betol si izzah tu..

tapi aku memang tak kering gusi melihat dia. seronok sangat. rasa hilang semua stress aku study. terasa aku nak join sekali si izzah mamal ngn wani main cikgu-cikgu. kalaka. dulu aku mana penah main cikgu-cikgu. aku reti godak parit aje. main basikal, mancing. tu la kije aku ngn sepupu aku si joy tu.

cerita pasal joy, baru aku tau dia tu join askar wataniah. tak apalah joy, da ko minat. eh macam-macam cerita la aku dapat bila balik kg ni. tak sudah kang aku cerita.mak aku cerita macam-macam kat aku. akak aku pon sama. cerita seram pun ada. nanti ada senang aku story..

Thursday, October 29, 2009

?????apa?????

alhamdulillah...hari ni aku da abiskan dua paper. jadi aku ada lagi tiga paper yang jatuh pada 4hb, 12hb, dan 13hb 11.daji aku cadang nak balik kg lepaskn rindu kan famili aku n anak-anak buah serta sepupu-sepupu aku. semalam adik aku call, dia kata si izzah tu duk tanya mana kakak anim. bile nak balik. rupanya memang mereka pun rindukan aku. kakak aku juga ada sms yang si mamal tu pun bertanyakan bila aku nak balik. sabarlah wahai mamal n izzah cik anim/kak anim akan balik petang ni insya allah..

untuk exam td alhamdulillah aku boleh menjawabnya. tak la susah sangat soalannya. jawapannnya aje yang payah sikit. hehehe.. tapi tak apalah aku dah berusaha yang terbaik. jadi tinggal berserah dan bertawakal sajalah. study untuk next paper plak...

tapi aku geram dengan kawan aku yang baik ni, dia da pinjam aku punye note dia tak pulang. panas aje. nak bungkus tempe ke note aku tu? lama dah dia pinjam. tapi sampailah hari exam tadi dia tak pulang pun.. hemmm...kalau korang yang kena macam aku korang panas tak?geram tak? mungkin tak kot. aku je yang panas ni...hehehe..tak pelah. biarlah... aku tak dpt jawab pun tak apalah asalkan dia dapat jawab, kn?

mmmmmm......~~~~~~~~~

Wednesday, October 28, 2009

kuasa kita

tiada apa yang mustahil dalam hidup ni kan?hanya usaha kita yang penting..

D = Doa
U = Usaha
I = Ikhtiar
T = Tawakal

aku perlu tabah hadapi semua dugaan dan cabaran yang mendatang demi kejayaan yang menanti aku di hadapan jalan yang sedang aku lalui sekarang...semoga jalan yang aku pilih ni tidak la terlalu sukar untuk di lalui. semoga tiada halangan yang melintang pukang yang menghalang perjalanan ku yang jauh ini..

aku sudah puas melalui pelbagai macam derita dan kesusahan...semoga lepas ni laluan hidupku adalah semudah impianku...insya allah.. tapi aku hanya mampu merancang, namun ketentuan tuhan tidak dapat aku elakkan. tapi aku masih mampu merubahnya dengan doa.. ya..kuasa doa... doa adalah senjata kita untuk merubah segalanya.. hanya doa..

Tuesday, October 27, 2009

baby baru...

tadi sepupu aku ym kt aku dia kata dia dah dapat sorang lagi anak buah..lelaki..semalam katanya kak ina tu bersalin..bestnya...anak buah dia dah sepasang sekarang. yang sorang tu pun lahir time bulan puasa hari tu kalau tak silap akua l. rasa cam nak balik umah makcik aku kat gombak aje tengok baby..hehehe

tapi aku nak blik kg la hujung minggu ni...tak apelah..nanti sebelum aku cuti sem aku balik gombak tengok baby tu..mesti comel kn?

Monday, October 26, 2009

rindu sangat-sangat...

dunia aku malam ni kosong sangat... aku terlalu rindukan kanak-kanak yang selalu mengisi masa sunyiku, yang selalu membuat aku ketawa, aku terlalu rindukan kalian... andai aku punya sayap dah lama dah aku terbang bertemu kalian semua...

rindunya...mamal, zura, cik anim rindu sangat kat korang..
izzah, kak anim rindu sangat dengan keletah manja izzah..
anak-anak di taska kampus anak bestari, teacher rindu sangat kat kalian, mesti korang dah pandai membaca sekarang. buat nur syaza alia, maaf andai teacher hilang tanpa pengetahuan syaza, teacher terpaksa...
hafiz, cik anim rindu dengan jelingan manja hafiz...
argh...kalian selalu mengusik kalbuku, kalian selalu buat aku kerinduan..

terasa lama masa berlalu... kenapa budak-budak tu semua yang aku rindukan???

blah la!!!

segalanya sudah aku bantu, meringankan bebannya, memudahkannya tapi kenapa mereka tak mahu membantu aku pulak?aku pelik la..jangankan nak berterima kasih, nak tolong pun kadang-kadang payah. bukan nak berkira tapi aku pun bukannya kaya sangat. dah sama-sama. apalah salahnya buat pun kita sama-sama gak.. ni nak semua aku.. aku tak pahamlah.. tak cukup baik ker aku ni? apa korang ingat aku ni kuli batak korang? blah la!!!!!!!

Sunday, October 25, 2009

cam hampa je....

petang tadi tunang aku call dia kata... cam tak jadi je wat kitty dalam kereta kancil putih yang akan di tukar cat biru myvi baru tu... frust gak la aku ni..huhuhu... kata dia ada masalah tentang kereta yang dia beli tu. mmmmm....so dia nak jual kereta kancil putih tu pada orang lain.. pah tu dia kata nak wat kitty dalam kereta purple dia tu... masalahnya kereta tu warna purple...macam tak berapa nak cantik la.. entahlah.. layan ajelah.. kereta dia pun, aku cuma minat aje..

apa-apa ajelah.. aku on aje.. tapi kereta kitty yang aku idam-idamkan tak menjadi. jadi tu jadilah juga, tapi lain la dari yang dibayangkan. warna kereta purple set dalam kereta set kitty warna pink. lawa ker??????tak pelik ker?????

kenangan lalu menjelma lagi

makin dekat hari nak exam aku rasa makin rindu sangat kat mak aku tu...selalunya kalau aku nak exam mak akan temankan aku study. malam-malam mak akan kejutkan aku untuk bangun solat hajat dan study..mak selalu akan temankan sampailah aku abis study.. dah lima sem masuk sem ni mak tak lagi tamankan aku..sedih..dari aku sekolah rendah sampai form 6 mak temankan aku study..tapi aku tau mak aku tentu temankan aku dari jauh...nun jauh di kampung...


setiap sem bila aku study malam aku mesti teringatkan mak,menitik airmata aku...kadang-kadang mak tak adalah temankan aku study duduk sebelah, biasanya dia akan buat kerja lain, basuh baju ke, kemas ke, solat ke, mengaji ke, tapi dia pasti tak akan biarkan aku berjaga sorang-sorang untuk study...argh!!! rindunya aku kat mak... terasa ingin ku panggil mak untuk temankan aku study skrg ni...!!!

Saturday, October 24, 2009

something wrong somewhere

pagi-pagi lagi aku dah bangun (lepas rumate aku keluar pergi seminar kat bangquet hall kat upm), aku mandi, kemas bilik, basuh baju, dan sekarang aku menghadap laptop untuk meluahkan lagi apa yang aku rasa dari semalam.

sebenarnya aku dah pun call kampung bertanyakan khabar mereka. alhamdulillah,ayah aku yang jawab, katanya semua sihat belaka. cuma... dia tanya aku, "akak bila nak balik lagi?" ye, aku pasti ayah merindui anak-anaknya. di sini bukanlah aku nak mencanang keburukan keluarga, tapi..sekadar bercerita dan berkongsi pengalaman. aku punya keluarga yang besar dengan 10 orang adik beradik. aku anak ke 8. tapi..aku ada 6 orang adik beradik sama ayah n sorang kakak yang sama emak dengan aku. pening? xpe, tak yah risau, tak masuk exam...

nak dijadikan cerita anak-anak ayah aku yang 6 orang tu tersangatlah selalu balik.. aku kesian tengok ayah, mengharapkan kepulangan anak-anaknya. tapi anak-anaknya seperti tidak punya ayah lagi, aku pelik dengan sikap mereka. jangankan nak balik, call pun susah. kesian ayah... sepatutnya di usia emas seperti itu (68tahun) ayah sedang berdamping dengan anak cucunya. tapi entahlah...

pernah disuatu hari, aku yang duk kat serdang ni di tanya oleh abg uda khabar ayah, sedangkan dia duduknya lebih dekat dengan ayah (minyak beku, batu pahat.) aku memang pelik. time tu memang mengamuk la aku, salah ke balik jenguk ayah, bukan jauh sangat, 45 minit je dari rumah dia. hanya kami 4 beradik (dengan kakak yang sama emak), 2orang adik lelaki aku yang memahami situasi yang berlaku.

emak memang tak kata apa, yelah, mereka tu semua anak tiri mak aje. mak tak kisah, kata mak, "asalkan anak-anak mak tak lupakan mak sudah, ingat lagi maknya ni masih hidup." aku sayu sangat bila dengar mak kata cam tu. ayah selalu sorang-sorang. keadaan ayah memang agak teruk, sakit. mak memang sibuk bekerja, pagi menoreh kebun orang, petang goreng rempeyek umah jiran. malam ajelah yang mak ada untuk rehat. bila dah malam, tido, penat. aku yang di sini sayu mengenangkan emak yang juga sudah berusia masih lagi bekerja demi anak-anaknya yang tiga ini termasuk aku. mujur adik bawah aku tu dah kerja, dapatlah dia ringankan sikit tanggungan mak. alhamdulillah, baru kini aku tahu dan mengerti mengapa adik lelaki aku tu tak mahu sambung belajar.

panjangnya citer.hehehehe...sedih lagi citer pasal mak pagi-pagi ni...huhuhu... hah, yang malam tadi aku call mak, aku nak cakap ngn mak, tapi mak tak ada, kata ayah mak keluar ke pasar, beli lauk kot nak masakkan bekal adik aku kije la tu. bila aku call lagi malam sikit tak ada orang jawab, aku risau, tapi aku perlu berfikiran positif. kadang-kadang tepon umah tu bengong. rosak.

sebenarnya, selagi aku tak cakap ngn mak, aku tak kan puas hati, aku dapat rasakan yang mak aku tu ada masalah, nanti tengahari sikit aku call lagi mak aku...sekarang mak tentu kat kebun, noreh...

Friday, October 23, 2009

bila waktu telah berakhir....

Bagaimana kau merasa bangga Akan dunia yang sementara Bagaimanakah bila semua hilang dan pergi Meninggalkan dirimu Bagaimanakah bila saatnya Waktu terhenti tak kau sadari Masikah ada jalan bagimu untuk kembali Mengulangkan masa lalu Dunia dipenuhi dengan hiasan Semua dan segala yang ada akan Kembali padaNya Bila waktu tlah memanggil Teman sejati hanyalah amal Bila waktu telah terhenti Teman sejati tingallah sepi lagu yang sangat menyentuh hati... menginsafkan diri ku ini... andai satu saat aku pergi...aku akan pergi dengan tenang...

berdebar-debar.......................

kenapa aku berdebar-debar sangat hari ni? aku pun kompius... cam ada yang tak kena aje nak jadi..ya Allah..selamatkanlah semua insan-insan tersayang dalam hidup aku. lindungilah kami dari segala-galanya...aminnn...

Thursday, October 22, 2009

kenangan yang tercipta

kelas multimedia tadi adalah kelas terakhir aku untuk semester ni... dan hari isnin nanti merupakan hari pertama untuk peperiksaan aku. seram sejuk aku dibuatnya. tapi aku ni still macam biasa, slumber aje.. macam tak ada apa-apa.. entahlah aku ni memang macam ni kot. rileks aje, kan?tak kisahlah... apa yang tercipta ialah kenangan indah bersama teman seperjuangan dalam kelas multimedia tadi. seronok sangat tengok kawan-kawan berlakon. hahahaa...sampai sakit pipi aku gelak. kelakar sangat. apa-apa pun tahniah kat kawan-kawan semua kerana berjaya melakukan final projek ni dengan jayanya. sepanjang satu semester kami bersama banyak kenangan indah yang tercipta, pahit manis, suka duka.semoga semuanya dalam kelas tadi menjadi suatu yang tidak akan kita semua lupakan.. banyak benda baru yang aku belajar dalam kelas multimedia. semuanya boleh dikatakan sebagai perkara baru yang tidak mungkin aku dapat dalam kelas lain...thanks untuk pengajarnya, dr. normaliza. dr. memang pensyarah terbaik la... buat kawan-kawan good luck untuk exam final nanti... =)

orang yang macam mana??

aku ni macam mana sebenarnya orangnya??? aku kadang-kadang keliru dengan diri aku ni.. mencari diri...cari..cari...cari... tak jumpa-jumpa.. kawan-kawan...tolong..

Wednesday, October 21, 2009

siap juga!!!

alhamdulillah...akhirnya kini pasti aku dah pun siapkan klip video untuk mutlimedia... baru je siap upload tadi..buat kawan-kawan sekalian tontonlah video kami ye..hehehe... buat ahli kumpulan excellent yang memberi sokongan dalam menyiapkan video ini dan sanggup menemani aku untuk upload video ni dalam youtube, thanks so much.. tanpa korang belum tentu aku mampu sudahkan kerja-kerja ni... buat yang tiada pada petang ni.. tak apalah, korang ada kerjakan, ada assignment kn, tak apalah...korang tetap yang terbaik..


pose terbaik dari excellent selepas shooting..

papadom

yeah, aku da tengok da cerita papadom isnin lepas. memang best giler la.. walau pun demam, aku gagahkan juga kaki melangkah ke panggung wayang dengan tunang aku. dia semangat sangat nak tengok. tidak dapat di nafikan cerita yang membuatkan aku menitiskan air mata. bak kata aku la kan,sedih, gembira, menyentuh hati, semua ada. cerita ni memang banyak moral dan pengajarannya. kisah tentang bapa yang sanggup berkorban demi anaknya yang tersayang. kalaulah semua bapa-bapa di malaysia ni macam Saadom (watak aflina sauki) tentu aman dunia ni dari penganiayaan bapa kn? masa dalam panggung wayang tu penonton-penonton lain punya gelak,Subhanallah.. sakan sungguh, tapi logik la, cerita pun gempakkan? tak dilaranglah mereka ketawa sampai macam tu sekali. aku sendiri ketawa sampai mengalirkan air mata. kat mana aku tengok cerita tu? hehehehe... aku tengok kat bukit tinggi, klang.. jauh? dekat je..dekat dari rumah tunang aku la.. ok la.. aku memang mencadangkan korang yang baca blog aku ni untuk pergi sama menonton cerita papadom ni.. memang the best la aflin.


Monday, October 19, 2009

hanya namamu.... kelas mutimedia....

satu semester yang rasanya terlalu panjang... walaupun ianya tetap sama macam sem-sem yang lepas.14 minggu juga belajarnya. kenapa rasa terlalu panjang? kerana class kesusasteraan dalam multimedia, pada mulanya aku rasa class ni terlalu panjang waktunya hendak di tamatkan keseluruhannya. mau tidaknya, sering kali class ni tamat pada waktu yang tidak sebenarnya, kebiasaannya lewat dari waktu yang sepatutnya, mujur lepas class multimedia ni aku tak ada class lain.

tapi kini akhirnya aku berjaya juga aku nak habiskan class ni. tinggal satu kelas saja lagi. banyak kenangan pahit manis, indah dan menggembirakan yang terbit hasil class kendalian dr. normaliza yang comel(bukan bodek, tapi kenyataan) pada pandangan mata aku. sememangnya class dr ni banyak kerja. kerja yang semuanya nak cepat, kata dr. dr. nak ajar kami semua kerja di bawah paras tekanan atau stress. aku terima dengan hati yang redha. ini kerana, semuanya kerja-kerja yang dr. berikan adalah kerja secara berkumpulan. jadi tidak la terasa bebannya.




cumanya aku agak stress kerana bahagian akhir kerja kumpulan kami kebiasaannya, aku yang kena sudahkan. contohnya, akulah yang kena edit karangan/esei, send email, send gambar, macam kerja kumpulan yang terakhir, kerja untuk klip video mutlimedia yang akan kami upload dalam youtube ni, pun aku jugalah yang kena edit dalam movie maker lepas tu sudah semestinya akulah yang kena uploadkan?hmmmmm... segalanya aku lakukan dengan hati yang ikhlas dan tabah demi kumpulan kami, EXCELLENT.

yang penting mereka support aku dari belakang, aku tahu mereka tidak berapa mahir dalam mengendalikan perisian dalam komputer ni, tapi aku juga bukanlah mahir sangat, cuma aku ni gemar meneroka, mencari, berani mencuba, kerana itulah aku.

belajar dalam class multimedia ini juga mengajar aku erti ketetapan waktu, aku tidak pernah lagi datang lewat dalam class ni. guruku pernah berkata, kalau kita hendak menuntut ilmu kita hendaklah jadi mereka yang menunggu guru, bukan guru yang menunggu pelajarnya. aku pegang kata-kata itu sampai kini. dari zaman sekolah. setakad hari ini, aku masih lagi belum datang lewat untuk class lain melainkan dengan sebab dan musabab yang munasabah, bukan kerana tertidur atau tertinggal bas...yeah, aku pasti tentang itu. terima kasih dr. normaliza kerana mengajar kami erti menepati waktu.

semoga final nanti aku dapat buat yang terbaik. dan sememangnya aku mengharapkan bahawa satu kelas kami nanti akan dapat A semuanya. aminn...

thanks, dr. normaliza.. you are the best lecturer....!!!!

Friday, October 16, 2009

hampa, gembira, sedih...

aku cam tak ada apa-apa perasaan hari ni. entahlah, aku pun tak tahu kenapa.. mungkin sebab semalam aku punya penyelia suruh aku edit semula penyataan masalah aku.aku tukar novel sebenarnya. mula-mula aku tunjuk novel dulu, dia suka dengan novel yang aku dah pilih, alih-alih dia tukarkan tajuk aku pulak.. nak tau tajuk apa? EKSPRESI DAN INTEPRETASI MASYARAKAT DALAM NOVEL MENITI JALAN HADAPAN... aduiii...wat proposal semula lagi la jawapannya...

tak apalah.. semua tu ada hikmahnya kan? mungkin ni kot tanda-tanda kejayaan.. aminnn..insya allah..

tengahari nanti aku kena pegi rumah bakal mak mentua aku...semalam dia call aku suRUh aku datang rumahnya. tolong dia masak.. oklah aku tolong, lagipun si manje, anak perempuan satu-satunya ada class..aku bukanlah pandai sangat memasak, tapi kalau tolong-tolong tu bolehlah.. kenalah jaga hati orang tua.. nak buat open house katanya. ok la tu, aku balik rumah dia dengan harapan terlepaslah rindu aku kat mak aku di kampung. maybe lepas majlis rumah tunang aku tu, aku akan balik ke rumah aku pulak kot. kesian mak aku...

atleast, bila aku balik kampung ni walaupun sekejap aku dapatlah meringankan bebanan kerja mak aku sikit. aku kesian sangat kat mak aku tu.. sekarang ni dia saja yang mencari nafkah untuk tanggung keluarga. mujur adik lelaki aku dah kerja dan dapatlah membantu mak sikit-sikit. cuma adik aku tu pulak ada tanggungan jugak. VIVA dia tu sapa nak bayar????

aku tahu mak sangat tabah.. tapi dari riah wajahnya aku pasti dia dah tak larat nak kerja..nak buat camne adik bungsu aku sekolah lagi. tak apalah, aku ni mak tak payah la nak risau lagi,ptptn ada, tunang aku pun paham keadaan aku, kadang-kadang dia la yang bantu aku time aku kat upm ni..family dia pun sangat memahami..

sedih pulak pagi-pagi ni cerita pasal mak, aku sensitif sikit kalau bab-bab mak ni. cepat sangat air mata mengalir... tapi aku kena siapkan segala tugasan aku sebelum aku balik. nanti tak adalah duk terbayang-bayang aje kerja yang belum siap. kan?

cayok!!!cayok!!cayok animm!!!

Thursday, October 15, 2009

shooting clip video


alhamdulillah...finally kami berjaya juga menyiapkan semua kerja-kerja penggambaran untuk clip video untuk class sastera dalam multimedia... terima kasih untuk kawan-kawan kumpulan EXCELLENT, tidak juga dilupakan buat rakan-rakan dalam class sastera multimedia tadi. thanks atas kerjasama korang... thanks to Mariani yang sudi membantu kami tadi.. semoga kita semua dapat A untuk subjek kesusasteraan dalam multimedia...gambar?aku memang nak masukkan gambar, tapi masalahnya laptop aku ni..problem cikit. tak mau keluar ikon dalam new post untuk add picture.. tapi untuk korang semua aku akan berusaha masukkan juga...apa-apa pun tahniah untuk ahli kumpulan aku, Maznah, Norihan, Azhar, Arizan, dan pelakon utama kami Zainal...tahniah korang...sekarang tinggallah kerja aku untuk jadikan dia sebagai video clip....huhuhuhu...

Friday, October 9, 2009

DATING?????

menjadi kebiasaan orang bercinta untuk dating. tapi betul ke statment 2?hahaha..hanya mereka yang dapat menjawabnya.

ari ni class pagi-pagi aku dbatalkan lecturer buzy kot. tak tau la kenapa. so aku pun lepak je la dalam bilik. kemas-kemas bilik.. basuh baju.. bila dah kemas semua and siap segalanya aku rasa lapang je. so boleh la aku buat kerja lain. cadangnya aku nak buat facebook and blog, tapi bila buka internet dikatanya pulak forbiden. tah apa kejadahnya tah. aku pun tak paham. 10 kali try tak leh gak aku dah naik tension. last-last laptop aku ni terpadam sendiri. battery habis!!!! hahahaha...

sekarang aku tengah bincang dengan group members aku nak buat video clip untuk di upload dalam youtube... lagu apa yerk nak pilih????ada tiga senarai lagu best. tapi sekarang ni cuma kami bertiga sahaja yang ada disini. macamana nak buat keputusan? warggghhhh...tension...!!!
harap lagu yang kitorang pilih ni semua members akan setuju..

Thursday, October 8, 2009

maca'z



teman yang turut dirai


aku ke tu??

tak tahu nak kata macamana,happy, suka, ceria, semuanya ada. aku tak tahu nak gambarkan perasaan aku sekarang. apa yang pasti aku teramatlah bahagia. malam semalam aku amik anugerah yang dianjurkan oleh kolej kediaman aku Kolej Pendeta Za'ba atau ringkasnya KPZ. anugerah ni adalah khas untuk pelajar-pelajar yang mendapat GPA 3.5 dan ke atas... dan aku adalah salah seorang daripada mereka yang menerima anugerah tersebut. alhamdulillah.. berkat usaha aku dan doa ibu yang tercinta aku meraih kejayaan tersebut...

comel tak??

MACA'Z kali ni merupakan kali ke tiga aku dapat. sebabnya semester 3 aku gagal mencapai targetnya sebab subjek arab yang aku amik, pointer aku jatuh. tapi aku kuatkan semangat dan tekad untuk berjaya lagi capai apa yang aku harapkan. walaupun tak dapat dekan tapi aku tetap bersyukur. cuma aku risau kalau-kalau semester 5 ni aku tak dapat capai sasaran dan impian aku untuk dapat DEKAN. apa yang pasti aku perlu berusaha keras lagi untuk mencapai semua impian aku tu.

cerita pasal malam MACA'Z tu pergh!!! gempak la!!! sebabnnya ramai gak student yang dirai dan merai yang tak datang. bising gak la pengetua KPZ time tu, tapi nak wat macamana mereka ada class malam. tapi aku tetap bergembira dengan Maznah coursemate aku, dia pun dapatkan anugerah tu.. sakan betul kitorang bergambar selepas selesai penyampaian anugerah malam tu. hehehe... mau tak happy bukan selalu bergambar sakan . tapi tak syok la sebab ramai geng-geng kitorang yang dapat MACA'Z cam kitorang. mungkin nasib tidak menyebelahi kot. sabarlah wahai kawan-kawan. nanti sem depan korang pulak naik pentas amik sijil yerk???

oleh sebab ramai yang tak datang banyak la makanan yang lebih tapi kami tak done nak ambil sebab tak ada bekas. hehehe..nak ambil pinggan sendiri jauh pulak blok aku. nun kat belakang sana, Cendi. huhuhuhu...tapi apa-apa pun makanan memang sedap. cumanya ada cikit masin la...kata Elly (coursemate yang datang merai)sup dia yang masin. nak tau makan apa??? Nasi Ayam la.. ok la kan, dari mee goreng, kuih-kuih, ye tak???


nilah yang aku makan malam tu..nasi ayam yumyum..

untuk sahabat-sahabat yang seangkatan, aku doakan kalian akan berjaya untuk semester 5 ni. final dah nak dekat. jangan main-main lagi. nanti diri yang merana....

lepas makan

Monday, October 5, 2009

hati

hari ni aku terasa hati sikit dengan insan yang bergelar sahabat. entahlah, agaknya aku ni ada wat salah kot. sebab tulah dia cakap cam tu kot. benda kecik pun aku nak sakit hatikan? pelik la aku ni...

memang semenjak dua menjak ni aku dapat rasakan perubahan pada dia. macam nak tak nak je bercakap dengan aku. entahlah. salah aku kot.. tak salahkan kalau aku mengaku salah. aku kadang-kadang tak berapa nak paham dengan kehendak diorang. aku tau kita tak dapat nak penuhi semua kehendak dan keinginan semua orang. tapi aku pelik, dengan orang lain elok je dia layan. dengan aku ni, macam nak tak je.aku tak pernah nak sembunyikan apa2 pun pada dia. apa2 berkaitan akademik aku tak pernah nak sorok-sorok. aku bukan jenis yang kedekut. aku pun tak kisah kalau orang tu lebih dari aku, aku buat semuanya dengan ikhlas... entahlah aku pun tak paham la.

adakah kerana usia? tapi aku masih lagi menghormati dia. aku tak adalah kurang ajar dengan dia. pelik-pelik...mak selalu pesan setiap kali aku nak balik UPM, "jangan gaduh-gaduh dengan kawan," aku tak cari gaduh, aku tak cari pasal, tapi mereka yang buat aku macam ni. kenapa ye jadi cm ni? mungkin kata-kataku tadi salah kot..tapi salah ye aku menyuarakan rasatak puas hati aku... yelah tak semua orang sekepala dengan kita. lepas ni, anggap sajelah dia tu tak sekepala lagi..mak...akak mcm nak nangis je ni.. Tuhan tabahkan hati ku menempuhi dugaan-Mu. kuatkan imanku, cekalkan hatiku... aminnnn...

tak apalah kalau dia tak pernah sedar semua yang terjadi, aku pasrah. apa yang aku tau sekarang ni aku sedih sangat-sangat.....

Saturday, October 3, 2009

cerita semalam

cerita semalam..semalam aku tak sempat nak post cerita pasal diri aku. balik pun dah malam.letih. jadinya tak sempatlah nak buka blog. jadi, aku cerita la hari ni. semalam lepas je orang solat jumaat aku keluar date dengan tunang aku. lama dah tak date berdua. time jumpa raya ari tu pun date gak, tapi date ngan adik n mak dia sekali...hikhikhik..

semalam kitorang pegi tengok wayang. cerita g-force. best gile cerita ni. rasenya macam nak pi tengok lagi sekali je...hehehe. kelakar, menarik, yang lebih menarik sebab pi tgok ngn mat saleh yang bawak anak-anak sekali utk menonton cerita tu.penuh satu line untuk mereka saja. kecoh gila time tu. walaupun cerita tu dah lama kat panggung, tapi tak salah kalau rasanya masa tayangannya ditambahkan lagi...

aku tgok cerita tu kt alamanda. sebab aku rase alamanda la tempat best nak tengok movie, bukan kata kt the mines tak best, tapi entahlah alamanda gak la tempat pilihan kitorang untuk shopping atau tgok movie...

lepas tengok wayang kitorang shopping sikit kat carrefour. lepas tu solat. nak cerita plak pasal tempat solat kat alamanda tu; tempat solat yang sangat selesa. bagi aku la tak tau la pulak bagi orang lain. semua cukup, luas, siap air-cond tu.hehehe

lepas je solat kitorang terus kuar, cari makanan plak. tempat pilihan kitorang kat dengkil. nak tau kenapa suka makan kt dengkil, ala kedai makan yang kat trafic light ke banting tu, n bersebelahan dengan masjid. kat situlah. balik semula kenapa suka makan kat situ, sebabnya adalah masakannya sedap. menepati selera makan aku lah, aku kan suka makan pedas-pedas. kaw-kaw pedasnya. kalau mintak nasi goreng kampung atau masi goreng ayam, nasi dia membukit beb!!!banyak gile, kadang-kadang aku makan pun tak habis...tapi malam td mcm ada kekuranganlah, nasi yang dia masak tak berapa nak sedap. maybe orang lain kot yang masak. dah berkali-kali aku makan kat situ memang semuanya sedap, tak ada yang tak sedap. cuma malam tadi je..maybe tukang masaknya da balik kot. ye la, dah malam.tapi okay je sebab aku tengok tunang aku makan laju je, nampak cam sedap sangat. hikhikhik... sup ayam mlm tadi pun sedap, tapi dia punya cili api, masya allah!!! banyak gile n for sure la pedas gile-gile!!



membukitkan aku kata nasi dia..sedap...

lepas makan malam, aku teman pulak tunang aku ni g kedai aksesori kereta kawan dia kat LAN J.K kat kajang. aku tak tau apa nama kedai dia, yang aku tau tunang aku selalu cakap LAN K.J. tapi sampai je aku stay dalam kereta, dia aje yang masuk. tak lama lepas tu dia panggil aku masuk,
masya Allah... sawan aku dibuatnya, korang nak tau kenape? hehehe apa lagi aksesori KITTY la..hikhikhik...sawan-sawan... seat kitty tu cuma RM700 aje ari tu dia g tanya kat subang RM900 tau, dia nak beli kot..

untuk pengetahuan semua aku ngan tunang aku tengah gile kereta sekarang. kitorang bercadang nak buat kereta kitty. tapi dalam ajelah, semua complete barang-barang kitty. insya Allah dalam tahun ni siap kot. hehe.. tak pun sem depan blehlah tayang kat Aya, Zana, n Umi.. hehehe.. berbalik pasal aksesori kitty td, banyak gak barang kitty kat kedai lan kj tu, tu yang aku bertambah sawan...


kitty kat alamanda

lepas settle tengok-tengok barang kat lan kj dia pun antar la aku balik kolej semula.. maka tamatlah sudah cerita aku untuk semalam...hehehe..